علاقمندان انتخاب رشته کنکور 94 می توانند از طریق سایت کانون قلم چی از طریق نرم افزار انتخاب رشته نمایند تا نتیجه اولیه کار بدستشان بیاید و بعد با دید باز انتخاب رشته کنند.
برای ادامه کار روی لینک زیر کلیک نمایید.
پرسش و پاسخ های مفید در رابطه با انتخاب رشته ، توصیه می شود اینها را بخوانید.
برای انتخاب رشته شبانه ، روزانه و غیرانتفاعی ترتیب اش مهم است یا خیر ؟
فرنازطالبی : تفاوت رشته های روزانه ،شبانه و غیرانتفاعی در هزینه هاست. اما شما ممکن است یک رشته ای در دانشگاه شبانه را به رشته ی دیگری در روزانه ترجیح بدهید یا غیرانتفاعی شهر خود را به شبانه ی شهرستان.شما باید بر اساس ترجیح خود و مشورت با پدر و مادر خود انتخاب های خود را تعیین کنید.
نسترن توکلی :روش منطقی چیدمان انتخاب رشته این است که بر اساس اعتبار علمی دانشگاه،به ترتیب روزانه،شبانه و غیر انتفاعی باشد.مگر این که ترجیح دانش آموز به دلایلی(مثل رشته ی مورد نظر) باعث تغییر این چیدمان شود.
سید رسول اسلامی : در انتخاب رشته دو مرحله وجود دارد. یکی انتخاب رشتهها و دومی که مهمتر هم هست، ترتیب چیدمان رشتهها است. وقتی رشتهها را انتخاب کردید که ترکیبی از روزانه، شبانه و غیرانتفاعی و پیام نور است، آن گاه به سراغ چیدمان و مرتب کردن رشتهها میرود. موضوع اصلی در اینجا صرفاً ترجیح شماست. باید بر اساس ترجیح انتخابها را بچینید. مثلاً ممکن است شما شبانه یا غیرانتفاعی یک رشتهی خوب در تهران را به شهرستان رفتن و خواندن یک رشته که اولویت اصلی شما نیست، ترجیح بدهید. اینجا تنها ترتیبی که اهمیت دارد ترجیح و علاقه ی شماست.
اول کدام رشته ها را وارد کنیم ؟ خوشبینانه یا واقع بینانه ؟
سید رسول اسلامی : تقسیمبندی رشتهها در وضعیتهای خوشبینانه، واقعبینانه و کف قابل قبول در مرحلهی انتخاب رشته/شهرهایتان مورد نظر شماست. طبیعی است که در رشتههای خوشبینانه احتمال قبولی شما کم است. در رشتههای واقعبینانه احتمال قبولیتان زیاد است و در رشتههای کف قابل قبول به احتمال بسیار زیاد قبول میشوید. شما باید طوری رشته/شهرهایتان را انتخاب کنید که از هر سه گروه در آن باشند. اما وقتی انتخابهایتان که حداکثر 150 رشته/شهر است تمام شد، اینک مرحلهی اصلی فرا میرسد که مرتب کردن و به عبارتی چیدمان رشتههاست. حالا دیگر مهمترین مسئله ترجیح شماست. شما ممکن است یک رشته/شهر واقعبینانه و یا حتی کف قابل قبول را به یک رشتهی خوشبینانه ترجیح بدهید. مثلاً ممکن است بخواهید در شهر خودتان بمانید و ترجیح میدهید رشتهای را در شهر خودتان بخوانید (با اینکه واقعبینانه است) تا اینکه آن رشته را در یکی از کلانشهرها بخوانید (با اینکه خوشبینانه است).
اشکان محمدی : ابتدا خوشبینانه، چرا که 150 انتخاب دارید ، ترجیح فردی شما بر این است که آن چه بهتر است را اولویت قرار دهید حتی اگر خوشبینانه باشد. پس ابتدا 30 تا 40 انتخاب خوش بینانه ، 70 تا 80 انتخاب واقع بینانه ، 30 تا 40 انتخاب برای کف قابل قبول.
در انتخاب رشته ها ، به سطح علمی کل دانشگاه ها توجه کنیم یا سطح رشته . مثلا گفته می شود رشته علوم کامپیوتر امیر کبیر از علوم کامپیوتر شریف بهتر است اما دانشگاه شریف از امیر کبیر . کدام را انتخاب کنیم؟
نسترن توکلی : پیشنهاد می شود در انتخاب رشته ابتدا به "رشته" توجه کنیم سپس به دانشگاه چون موضوع مهم این است که شما به چه رشته ای علاقه دارید یا به عبارت دقیق تر چه رشته ای را ترجیح می دهید که در آن تحصیل کنید ،سپس باید به دانشگاه فکر کنید مگر در مواردی که ممکن است یک دانش آموز به دلایلی ،تحصیل در یک دانشگاه خاص را به یک رشته ترجیح دهد.
سید رسول اسلامی : اینجا ترجیح شما مهمتر است. بالاخره باید انتخابی را انجام بدهید که بعداً از آن پشیمان نشوید و به سراغ «ای کاش» نروید. اگر در تحقیقات خود به این نتیجه رسیدهاید، حتماً همان را ملاک تصمیم خود قرار دهید. این موضوع هم مهم است که بهتر است همیشه رشته را در اولویت اول قرار بدهید و بعد به سراغ دانشگاه بروید.
فرناز طالبی : پیشنهاد ما این است که شما رشته را نسبت به دانشگاه در اولویت قرار دهید اما بعضی دانش آموزان ترجیح می دهند دانشگاه معتبرتر را در اولویت انتخاب خود قرار دهند در این صورت برای اطلاع از اولویت دانشگاه ها می توانید به متوسط نمره ی قبولی یا نمره ی آخرین افراد قبول شده در این رشته ها و دانشگاه هایی که می خواهید انتخاب کنید، توجه نمایید.
در یک رشته مشخص ( مثل داروسازی) دانشگاه سراسری شهرستان را در اولویت قرار دهیم یا آزاد شهر خودمان را ؟
سید رسول اسلامی : این سؤال خیلی خوبی است. بستگی به تصمیم خودتان و خانوادهتان دارد. اگر ترجیح میدهید در شهر خودتان باشید، میتوانید در این شرایط دانشگاه آزاد را انتخاب کنید. اما اگر بحث هزینه برای خانوادهتان اهمیت دارد، ممکن است تصمیم بگیرید این رشته را در دانشگاه دولتی شهرستان بخوانید. این گرایش در رشتههای پرطرفدار در کلانشهرها معمولاً اتفاق میافتد.
مصطفی صارمی : پیشنهاد من این است برای رشته های پزشکی (پزشکی، دندان پزشکی و داروسازی)، می توان شهرهای دورتر را هم مدنظر داشت (البته باز هم با صلاح دید اولیاء). اما در سایر رشته های غیرپزشکی دانشگاه آزاد را می توان به سراسری شهرهای دورتر ارجه دانست.
نسترن توکلی : پیشنهاد من این است که تحصیل در شهر خودتان به سایر شهرها اولویت دارد به دلیل مشکلات دوری از خانواده،مشکل رفت و آمد،هزینه ی اسکان و....بهتر است در شهر خودتان بمانید اما ممکن است یک دانش آموزی از ابتدا برای یک رشته ی خاصی مثل همین رشته ی داروسازی هدف گذاری کرده باشد و داروسازی شهرستان را پس از تهران در فهرست انتخاب رشته ی خود اضافه کند. این موضوع کاملا به خود دانش آموز بستگی دارد که تا کجا و چه میزان ،تحصیل در یک رشته برایش تعیین کننده و مهم باشد،در این مورد حتما باید با پدر و مادر مشورت کنید.
پردیس دانشگاه های تهران بهتر است یا سراسری شهرستان های نزدیک؟ ( رشته تجربی)
سید رسول اسلامی : در پردیسها شما در خود دانشگاهها تحصیل میکنید و این موضوع باعث میشود تا از کیفیت دانشگاه برخوردار شوید و در شهر خودتان هم بمانید، اما برای تحصیل در پردیسهای دانشگاهی باید هزینهی زیادی را پرداخت کنید. انتخاب دانشگاههای سراسری در شهرستانهای نزدیک هم مزیتهای خاص خودش را دارد که مهمترین آن تحصیلات رایگان است. بهترین کار این است که با خانوادهتان در این باره مشورت کنید و به یک تصمیم نهایی برسید.
فرناز طالبی : برای درس خواندن در دانشگاه های پردیس، شما باید هزینه ای را پرداخت کنید .برای انتخاب پردیس دانشگاه های تهران یا سراسری شهرستان های نزدیک باید با پدر و مادر خود مشورت کنید. امکانات مالی خانواده را در نظر بگیرید.به مزایای ماندن در شهر خود وکنار خانواده، توجه کنید و در نهایت تصمیم بگیرید که ترجیح شما برای انتخاب چیست؟
در انتخاب خوش بینانه ها اگر اختلاف تراز و رتبه زیاد بود بازهم آن رشته ها را بزنم؟
فرناز طالبی : حتی اگر تراز شما برای یک رشته و دانشگاه برتر مناسب نبود باز هم باید رشته های خوش بینانه را انتخاب کنید چون شما از نفر چارک پایین تا نفر آخر شانس قبولی دارید . هم چنین شانس شما با نوشتن رشته های خوش بینانه، کم نمی شود پس رشته های خوش بینانه را هم بنویسید. بهتر است به جای خالی گذاشتن انتخاب هایتان،رشته های خوش بینانه و ایده ال را انتخاب کنید.
سید رسول اسلامی : شما میتوانید تعدادی از انتخابهای مدنظر خودتان (40 تا 60 رشته) را از میان رشته/شهرهای خوشبینانه انتخاب کنید. سعی کنید در این انتخابها نهایتاً یکی دو بازه بالاتر و بهتر از وضعیت واقعبینانهی خودتان را انتخاب کنید تا در آن رشتهها هم احتمال قبولی داشته باشید.
نسترن توکلی : بله می توانید انتخاب کنید،اصولا انتخاب رشته های بیش تر در خوش بینانه ها،مشکلی به وجود نمی آورد و حسنی که برای شما دارد این است که بدون دغدغه و با خیال راحت،انتخاب های واقع بینانه تان را انجام خواهید داد.
اگر رتبه من 2000 باشد با توجه به اینکه می دانم پزشکی تهران قبول نمی شوم ، آیا منطقی است که تهران را بزنم؟
سید رسول اسلامی : شما 150 انتخاب دارید و اگر این کار را هم بکنید اتفاق عجیبی نمیافتد. اما اگر برای انتخاب هر 150 رشته برنامه دارید، بهتر است به سراغ رشتههای خوشبینانهی نزدیکتر به وضعیت و رتبهی خودتان بروید.
فرناز طالبی : تعداد انتخاب های شما زیاد است به جای خالی گذاشتن جای انتخاب هایتان، بهتر است رشته های ایده ال و خیلی خوشبینانه را در انتخاب های خود بگنجانید.
اولویت بین آزاد و پردیس یا آزاد و سراسری شهرستان کدام است؟
سید رسول اسلامی : فعلاً مبنایتان را بر اساس دانشگاه آزاد و سراسری نگذارید؛ چون انتخاب رشتههایشان مجزا از هم است و روی هم تأثیر نمیگذارد. اما برای تشخیص اولویت بین پردیسهای تهران و سراسری شهرستان باید فکر کنید و ترجیح خودتان را مشخص کنید. اولویت را میتوانید از طریق مشورت با خانواده تعیین کنید. یک طرف بحث هزینه است و یک طرف هم بحث بودن در شهر خودتان و از طرفی هم بحث کیفیت دانشگاه را هم باید در نظر بگیرید.
نسترن توکلی : از نظر نوع و ساختار دانشگاه ها،دوره های پردیس در همان دانشگاه های دولتی(سراسری)برگزار می شود با این تفاوت که شهریه های نسبتا بالایی دارند با این امتیاز که زیر مجموعه و وابسته به همان دانشگاه های سراسری هستند.اما در انتخاب بین آزاد و پردیس، باید به خودِ رشته هم توجه کنید و به این سوال پاسخ دهید که آیا پس از گذشت یک سال از انتخاب رشته تان،باز هم همین رشته را انتخاب می کردید؟
اما در مورد انتخاب بین سراسری و آزاد،پیشنهاد ما این است که دانشگاه آزاد را به سراسری شهرستان ترجیح دهید،به همان دلیلی که گفتیم بهتر است در شهر خودتان بمانید و ادامه ی تحصیل دهید.مگر این که اختلاف بین دو رشته ی قبولی تان برای شما قابل قبول نباشد و ترجیح بدهید یک رشته ی قابل قبول تر را در دانشگاه سراسری شهرستان بخوانید.
اشکان محمدی : آزاد و پردیس ، آزاد و سراسری دو انتخابی است که مربوط به این زمان نیستند ، چرا که در حال حاضر باید بیشترین انتخاب ها را داشته باشید ، انتخاب های دانشگاه آزاد شما مجزا از 150 انتخاب سراسری است ، پس از اعلام نتایج پیرامون این موضوع تمرکز نمایید.
فرناز طالبی : شما بهتر است امکانات مالی خانواده و هم چنین نظرخود و خانواده تان را برای ماندن در شهر خود به دقت بررسی کنید و مزایای ماندن در شهر خود را حتما در نظر داشته باشید.سپس رشته های خود را بر اساس ترجیح خود مرتب کنید.
آیا یک رشته پایین تر را در یک دانشگاه برتر به رشتهی دیگر در دانشگاه پایینتر ترجیح بدهیم؟
اشکان محمدی : گرایش غالب ، معمولا توجه به رشته است ، برای این موضوع حتما با پدر و مادر و پشتیبان و مشاوران مشورت نمایید.
فرنازطالبی : درست این است که به رشته بیشتر اهمیت بدهید .اما انتخاب های شما بر اساس ترجیح شما باید نوشته شود. پس با پدر و مادر خود مشورت کنید و از دانشجویانی که این تجربه را داشته اند نیز کمک بگیرید و در نهایت تصمیم بگیرید.
نسترن توکلی :در بحث "ترجیح" ملاک انتخاب، خود و خانواده تان هستید.همانطور که از اسمش هم پیداست،"ترجیح" متعلق به شماست و خودتان باید آن را تعیین کنید و بهترین کسی که می تواند به شما در تشخیص این موضوع کمک کند ،خانواده بخصوص پدر و مادرتان هستند چون با شناختی که از روحیات،علاقه ها و امکانات خانواده و همچنین دلسوزی که نسبت به شما و سرنوشت تان دارند،بهترین راهنمایی ها را به شما خواهند داد.
سید رسول اسلامی : پیشنهاد ما این است که رشته را نسبت به دانشگاه در اولویت قرار دهید. مثلاً اگر به رشتهی مهندسی مکانیک علاقه دارید، آن را در اولویت قرار دهید. اما اگر دانشگاه برایتان مهم است، میتوانید دانشگاه را در اولویت قرار دهید. دانشآموزی در سال 92، رتبهی 200 به دست آورده بود. علاقهاش مهندسی مکانیک دانشگاه شریف بود. اما قبول نمیشد. او باید بین مهندسی مکانیک یا دانشگاه شریف یکی را انتخاب میکرد. بین مهندسی مکانیک دانشگاه تهران یا مهندسی عمران (ترجیح بعدیاش) دانشگاه شریف؟ پیشنهاد من این بود که مهندسی مکانیک دانشگاه تهران را بالاتر بزند و اول انتخااب کند. اما او ترجیح داد که مهندسی عمران دانشگاه شریف را بالاتر بزند. اینجا ترجیح خود شما مهمتر است.
ترازم پایین است ، اگر ابتدا شهرستانها را انتخاب کنیم شانس قبولی بیشتر می شود؟
نسترن توکلی : خیر شانس قبولی بیش تر نمی شود چون در سیستم گزینش دانشگاه سراسری یک به یک رشته های انتخابی از بالا به پایین کنترل می شود و اولین رشته ای که نمره ی علمی لازم را برای آن کسب کرده باشید را به عنوان رشته ی قبولی شما اعلام می کند و شما مجاز هستید تنها در همان رشته در دانشگاه ثبت نام کنید علیرغم این که ممکن است در رشته های بعدی هم نمره ی قبولی را آورده باشید. به همین خاطر باید در چیدمان رشته ها(در دانشگاه سراسری)، اولویت های تان را به درستی و با دقت تعیین کنید بطوری که هر رشته نسبت به انتخاب بعدی تان از مقبولیت بیشتری برای شما برخوردار باشد.
سید رسول اسلامی : این یک اشتباه متداول است که هنوز هم بسیاری را به اشتباه میاندازد. فراموش نکنید که در انتخاب رشته سراسری ترتیب انتخابهای شما به هیچ وجه تأثیری در شانس قبولیتان نخواهد داشت. اگر رشتهای را شما در انتخاب اولتان بخواهید قبول شوید، آن رشته را در انتخاب 150 خود هم قبول خواهید شد (البته اگر رشتههای قبلی را قبول نشوید). به همین دلیل باید تنها ملاکتان در چیدمان این 150 رشته، ترجیح و علاقه باشد.
فرناز طالبی : برای انتخاب رشته،شما باید براساس ترجیح و علاقه ی خود رشته هارا مرتب کنید.گذاشتن رشته های پایین تر در اولویت های بالا، تاثیری درافزایش شانس قبولی شما در آن رشته ندارد.
مصطفی صارمی : خیر. در تراز پایین احتمال پذیرش در شهرستان ها بیشتر است. اما این دلیلی بر این نیست که آن ها را در انتخاب های بالاتر قرار دهیم. بهتر است به عنوان رشته های خوش بینانه، تعدادی از رشته های تهران و برتر را هم انتخاب نمود.