ش | ی | د | س | چ | پ | ج |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
– ید در بدن یک انسان سالم و بالغ حدود 20 تا 50 میلیگرم وجود دارد که دو سوم آن در غده تیروئید (غدهای که در جلوی گردن است) میباشد.
– ید موجب نشاط، شادابی، سرزنده بودن و تناسب اندام میگردد.
ید
یکی از عناصر معدنی کم مقدار است. این عنصر در ساختمان هورمون های غده
تیروئید وارد می شود. کمبود ید موجب بزرگی غده تیروئید می شود که به آن
گواتر می گویند.
مقدار ید در بدن 50-20 میلی گرم است و 80-70 درصد آن در تیروئید ذخیره شده است.
الف)کرتینیسم (نوعی عقب افتادگی ذهنی و جسمی) که به علت رشد ناکامل غده تیروئید در دوران جنینی ایجاد می شود. به این ترتیب که مادر در قبل از بارداری دچار کمبود ید است. در دوران بارداری نیز کمبود ید دارد و در نتیجه غده تیروئید کودک رشد کافی پیدا نمی کند. در نتیجه در رشد جسمی و ذهنی کودک اختلال ایجاد می شود. این کودکان قد کوتاه دارند، چاقند، حرارت بدنشان پایین است و دچار رشد ناکافی قوای فکری همراه با رشد ناقص اندام های تناسلی هستند. این بچه ها عمر کوتاهی دارند و انتقال تحریکات عصبی آنها کند است.
میکزودم افراد بالغ: به علت نارسایی تیروئید یا برداشتن آن به وسیله جراحی- به شرط این که هورمون مصرف نشود- ایجاد می شود.
گواتر ساده (آندومیک): به علت کمبود هورمون تیروئید در خون، TSH بیشتری ترشح می شود و غده تیروئید را برای ساختن هورمون، بیشتر فعال می کند. در نتیجه غده تیروئید بزرگ می شود.
در اوایل قرن نوزدهم برای اولین بار وجود ید در بدن حیوانات نشان داده شد و در مطالعات بعدی میزان آن در منابع غذایی و آب آشامیدنی تعیین گردید. بالاخره دانشمندی به نام Chatin در مطالعات خود به این نتیجه رسید که اگرچه این عنصر به طور گسترده ای در طبیعت انتشار یافته است، ولی در بعضی از نواحی که با شیوع موارد گواتر روبه رو هستند، میزان ید در خاک آن مناطق نسبتا کم است. بدین ترتیب گواتر به عنوان یک بیماری ناشی از کمبود ید پذیرفته شد. در ادامه تحقیقات، عنصر ید در تیروکسین (هورمون مترشحه از تیروئید) کشف شد. ید به میزان کمتری نیز در غدد بزاقی و معده وجود دارد. تمام سلولها دارای مقدار جزئی ید هستند. ید در محیط پراکنده است و بیشترین غلظت آن در آب اقیانوسها و مناطق ساحلی موجود است. ید موجود در منابع غذایی و آب آشامیدنی به سرعت از مجاری گوارشی جذب می شود که بیشتر به صورت یدور معدنی است. پس از جذب، بسته به میزان فعالیت غده تیروئید، تا 30 درصد آن به درون غده مزبور وارد می شود. مابقی به وسیله کلیه ها برداشته و از راه ادرار دفع می شود. دفع یدی که به وسیله تیروئید به کار نرفته بدن را در مقابل تجمع در دیگر بافتها و بالنتیجه مسمومیت ناشی از افزایش ید حفاظت می نماید.
– ید برای رشد و نمو و روئیدن مو لازم است.
– در حفظ سلامت مو، ناخن، پوست و دندان مؤثر است.
– در سوزاندن چربیها برای لاغر شدن کمک میکند.
– کمبود آن باعث بیماری گواتر میگردد.
– کمبود ید باعث کمهوشی و کوتاهی قد میگردد.
– مصرف زیاد کلم خام باعث میشود بدن به اندازه کافی ید جذب نکند.
– ید فشارهای عصبی را کاهش میدهد.
– ید به ساخت کلسترول خون کمک میکند و همچنین از رسوب کلسترول در عروق جلوگیری نموده و چربیهای ناخواسته و اضافی بدن را میسوزاند.
– کمبود ید در بدن باعث تشویش و نگرانی میشود.
– ید برای معالجه نرمی استخوان، بیماریهای پوستی و سل نقش ارزندهای دارد.
– استفاده از مواد الکلی باعث از بین رفتن مواد ید میگردد.
– ید باعث برطرف شدن خون مردگی عضلات میشود.
– ید تنظیم کننده دستگاه قلبی و عروقی است.
– کمبود ید امکان افزایش سرطان غده تیروئید را دارد.
– ید تنظیم کننده تولیدمثل است, این اعمال به عهده هورمون تیروئید است که در بعضی مواقع از ارگانهای دیگر نیز کمک دریافت میکند.
– کسانی که گواتر دارند از خوردن شلغم، برگ و تخم کلم، خردل و از گیاهان تیره شببو مانند کیسه کشیش خوددداری کنند.
– مواد غذایی که در آنها ید موجود میباشد: سبزیها که در خاک غنی از ید روئیده باشند، پیاز، تمامی غذاهای دریایی، روزی یک قاشق چایخوری آب دریا، استنشاق هوای دریا یکی از راههای بسیار خوب تغذیه ید میباشد، تربچه، سیبزمینی، مارچوبه، هویج، گوجهفرنگی، اسفناج، نخود، قارچ، کاهو، موز، توتفرنگی، زرده تخممرغ، شیر، پنیر، روغن کبد ماهی، کنگر، ترهفرنگی، ترشک، تره، انگور، شاهی و بولاغ اوتی.