خبرها حاکی از آن است که حدود 69 درصد از روغنهای
موجود در بازار تقلبی است و بهتر است افراد با افزایش آگاهی روغن زیتونهای
تقلبی را از اصلی تشخیص دهند.
به گزارش خبرنگار کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ روغن
زیتون روغنی بسیار پرخواص است که فهرست خواص آن تمامی ندارد و حاوی
ویتامین های همچون E، K، چربیهای مفید و سالم همچون امگا 6 و امگا 3 است.
علاوه بر این، روغن زیتون یکی از بخشهای جدانشدنی از رژیم مدیترانهای
است.
آنتیاکسیدانهایی که در روغن زیتون اصل
وجود دارد با بسیاری از بیماریها همچون مشکلات قلبی عروقی، کلسترول و فشار
خون مبارزه میکند و خاصیت ضدالتهابی دارد و LDL موجود در خون را نیز
تنظیم میکند. این در حالی است که دانشمندان تایید کردهاند که بیشتر
روغنهای زیتون عرضه شده به بازار اصل نیستند و بنابراین علاوه بر این که
این خواص را ندارند مضر نیز هستند.
روغن زیتونهای تقلبی دارای مواد شیمیایی و روغنهای کمکیفیت و بسیار
رقیق هستند. گفته میشود که روغن زیتونهایی که ساخت ایتالیا باشد بسیار
مرغوب است این در حالی است که نام ایتالیا بدون هیچ پشتوانهای بر روی
فهرست مواد تشکیلدهنده این روغنها درج میشود و بیشتر آنها از اسپانیا،
تونس و مراکش صادر میشوند.
در بیشتر موارد برای
حفظ رنگ واقعی روغن زیتون به آن کلروفیل و روغنهای بیکیفیت اضافه میشود و
بر روی بیشتر شیشههای روغن زیتونهایی که تقلبی است عباراتی همچون «Extra
Virgin» و «Imported from Italy» درج میشود. این در حالی است که فرآیند
واردات آن کاملا قانونی است و در بیشتر نقاط دنیا به فروش میرسد.
روش های تشخیص روعن زیتون خالص و اصل
نادر جلالت گفت: روش تشخیص روغن زیتون خالص فرابکر براساس استانداردهای
شورای بینالمللی روغن زیتون به این شرح است: نخست آنکه رنگ آن باید زرد تا
زرد مایل به سبز باشد، دوم اینکه بوی میوه از جمله بوی سیب،گوجه فرنگی،
میوه زیتون یا علف تازه بدهد. که البته در این دو روش امکان تقلب با افزودن
اسانسهای مختلف وجود دارد.
جلالت ادامه داد: روش سوم مهمترین روش
تشخیص بوده، تاکنون کسی نتوانسته در این زمینه تقلب کند و به تست چشایی
مربوط است. بدین صورت که شما یک قاشق غذاخوری روغن زیتون را در دهان خود
میریزید، آن را در داخل دهان میچرخانید و با استشمام هوا آن را پایین
میبرید، باید پس از چند ثانیه در انتهای گلو تلخی و تندی حس شود که گلو را
میسوزاند و گاهی ممکن است از شدت تندی فرد به سرفه بیفتد. درست پس از یک
دقیقه مزه تلخی و تندی از بین میرود و خوشمزه میشود ضمن اینکه فرد با
خوردن این روغن در دهان خود احساس چربی نمیکند.
بوهایی تند شبیه علف، سبزی، سیب و گوجهفرنگی از جمله بوهایی است که افرادی با
شامه خوب در توصیف روغن زیتون اصل به کار میبرند. در صورتی که روغن بوی فلز یا
زنگ آهن بدهد نشانه بیکیفیتی و تحلیل رفتن خواص یا حتی فاسد شدن آن است.